Sałatka z czarnym ryżem, batatami i pestkami dyni
Przekąski bezglutenowe na wiosnęPrezentujemy pięć wiosennych przekąsek pozbawionych glutenu, a dzięki temu zdrowych i smakowitych.
Przekąski bezglutenowe na wiosnę »Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie około 20 minut). Dokładnie odcedzić na sitku.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Batata obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wyłożyć na blachę do pieczenia. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać pestki dyni, pokrojony na plasterki czosnek oraz papryczkę chili. Obrać imbir i zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z oliwą i dodać do batatów. Wszystko wymieszać w dłoniach, rozłożyć równo na blaszce pojedynczą warstwą i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15-17 minut, w połowie pieczenia drewnianą łopatką podważyć bataty i przewrócić na drugą stronę lub zgrubnie przemieszać.
Przygotować winegret mieszając składniki w miseczce. Do upieczonych na blaszce batatów dodać ryż i polać 1/3 winegretu, delikatnie przemieszać za pomocą łopatki.
Opłukaną i osuszoną sałatę włożyć do salaterek, wyłożyć pieczone bataty z ryżem, posypać miętą i polać resztą winegretu.