Szybka drożdżówka z rodzynkami
Przepisy wielkanocnePrzekonaj się, jak szybko przygotować coś świątecznego i zachwycić swoich bliskich!
Przepisy wielkanocne, które świetnie sprawdzą się w kuchni »Na samym początku trzeba zrobić rozczyn z 50g drożdży i 250 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodaj 40 g cukru i posypujemy kilkoma łyżkami mąki. Należy odczekać mniej więcej pół godziny, aż drożdże urosną.
W tym czasie warto roztopić 50 g masła i przestudzić. 2 żółtka utrzeć z 40 g cukru, dodać wraz z 450g mąki. Wyrabiać ciasto, jednocześnie wlewając cienkim strumieniem tłuszcz. Na samym końcu wsypać garść rodzynek.
Ciasto drożdżowe trzeba wyrabiać do czasu, aż będzie odchodzić od ręki. Zajmuje to ok. 20 minut.
Ostatnim elementem jest przełożenie go do dwóch keksówek i odstawienie na chwilę.
Drożdżówki piec w 160 stopniach C przez ok. 30 minut.
fot. pixabay.com/Arcaion