Gruszka - odżywcza bomba
Orzeźwiające owoce na latoZaspokoją twój głód i ochłodzą - które z nich najlepiej sprawdzą się w upalne dni?
Orzeźwiające owoce na lato - dieta na upały »Gruszki cieszą się mniejszą popularnością niż jabłka, przez co bardzo często są niedoceniane. Owoce te, choć nie należą do letnich sezonówek i są łatwo dostępne w większości sklepów przez cały rok, warto jeść w okresie wakacyjnym. Dlaczego? Ze względu na dużą soczystość, doskonale gaszą pragnienie.
Główną zaletą gruszek jest jednak ich pozytywny wpływ na zdrowie. Najwięcej cennych składników kryje się - o dziwo - nie w miąższu, a w ich skórce. Dzięki niej owoce walczą z wolnymi rodnikami. Ponadto gruszki zapobiegają cukrzycy, zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, leczą trądzik, łagodzą objawy kaca oraz pomagają zwalczać infekcje dróg oddechowych. Zawarte w nich antyoksydanty opóźniają proces starzenia, natomiast bor pozytywnie wpływa na koncentrację.
Aby jak najwięcej przemycić gruszek do swojej diety, warto jeść nie tylko surowe owoce, lecz wykorzystywać je też do przygotowania i urozmaicania potraw. Najczęściej z owoców tych powstają dżemy, desery, sałatki oraz ciasta. Dobrze komponują się z różnymi rodzajami mięsa. Warto też wiedzieć, że gruszki są afrodyzjakiem, który - podany wraz z czekoladą - nie tylko tylko ucieszy podniebienie, ale także pobudzi zmysły.
fot. pixabay.com
źródło: terapiasokami.pl